#73 kenapa kena bertunang?


Ingat lagi tak post sebelum ni, hehe ala yg tetibe 'to be continue' tu? haha. Haaaa ni lah sambungannyeee. :D Mengikat tali pertunangan ni selalunya adalah step untuk pasangan sebelum melangkah ke alam perkahwinan. First step selalunya kalau mengikut adat orang Melayu, keluarga daripada pihak lelaki akan datang ke rumah pihak perempuan, untuk datang merisik. Kene la risik risik dulu kan, kot kot si empunya badan tu dah berpunya belum, kang kalau terus datang meminang, bahaye plak kalau kalau si perempuan tu isteri orang. yetak? 

Tapi kalau ikut zaman skrg, selalunya pihak keluarga perempuan dah tau yang datang meminang tu keluarga si buah hati anak mereka. So dorang buat sekali jela, merisik dan bertunang. Masa majlis pertunangan ni la keluarga daripada dua belah pihak akan berbincang tentang majlis perkahwinan yang akan diadakan. Berapa duit hantaran ($$$$$$ O.O hehe), berapa dulang hantaran, bila nak dilangsungkan, macam2 lah lagi. Bila dah settle bincang baru lah bakal ibu mentua menyarung cincin dekat si jari manis tuan empunya badan. Mase tu confirm cover ayu, sopan santun semua dpn bakal mentua. HAHA


Ha bila tang persediaan majlis pertunangan ni, woahh bukan main lagi sekarang. Masing masing nak buat pelamin yg simple and comel macam contoh gamba dekat atas ni. Kalau dulu dulu, si gadis akan tunggu dekat bilik yg sudah dihias, tak lah duduk kat luar. Tapi sebenarnya bagus jugak buat dekat luar, takde la orang kerumun nak masuk bilik si gadis tu, kalau kat luar semua orang boleh tgk. btol tak? :)

Tapi sebenarnya ape yg aku nak share dengan korang ni bukan pasal persediaan untuk majlis pertunangan, tapi pendapat masing2 pasal pertunangan. Yelaa, kadang ade je pasangan yang tak bertunang pon, terus akad nikah je, kirenya buat mane yang wajib je. Tapi ade jugak yg rase patut bertunang, so dlm tempoh bertunang tu la kita akan ada masa persediaan untuk kahwin, and sambil tu boleh lagi kenal dengan lebih dekat si tunang tu. Yela, kot kot ade bende tak kene kan, sempat lagi nak putuskan pertunangan, kalau dah kahwin susahla kan, sebab dah terikat dengan orang tu. btol tak?

Tapi bagi yang rase tunang tak perlu pon btol jugak, yela, yang wajibnya nikah. Tu yang penting. Tapi kalau aku, aku nak tunang, hehe Kalau tunang dapat cincin, nnt nikah pon dapat cincin lagi, tu pon ntah2 dapat rantai, gelang, subang, konon2 serba satu lah kan. Sape taknak kan! haha


Ha ni aku nak tunjukkan lah cket gamba gamba yg aku tangkap mase pegi wedding anak kwn mama aritu. Lawaaaaa weh! theme wedding tu, red + gold + white. Memang awesome! Sebab combination warna yang menarik. Masuk2 je dlm dewan tu, mata tros tertumpu dkt pelamin dia, boleh tahan lawa lah. Maybe warna merah tu menarik perhatian kot. Nak tengok? hehe



ha ni lah pelamin nya, nampak simple, tapi cantik okayy



ha ni plak red carpet utk pengantin lalu. :)








kek tak payah nak bertingkat tingkat, 3 tingkat pon cukup. :D




Mama and Atin (my sis) and si budak kecik, Qaleesya :)


Sebabkan dalam dewan tu ade aircond, Qaleesya sampai tertido, lena plak tu. haha


Aww bulu mata Qaleesya yang sangat2 aku suke! hehe




Makanan dekat wedding tu pon sedap2! serious tak tipu, nasi beriani dia marvelous! beras yg panjang tu. pehh. Sila telan air liur ye lepas tengok gambar di bawah.



Ayam goreng berempah. yummy!


Sotong narita , eh sotong ape kita panggil? tak kisahla, ni sotong masak sambal. *perut ttbe bunyi. 


Cempedak masak lemak, masakan kampung. Sedapppppppp


Ha ni lah catering yang menyediakan makanan untuk wedding tu, kepada bakal bakal pengantin, boleh lah mendapatkan perkhidmatan mereka dan menjemput saya dtg ye.hehe :D Tak rugi, btol..sebab makanan dorang sangat sedap, nasi beriani dia yang paling terliur. hehe


psst : gamba pengantin takde la, sorry. Sebab kitorang dtg agak awal lah mase tu, pengantin pon tak dtg lagi.hehe


okay bye, nak kahwin jap, ehhh nak tido jap :D

10 comments:

Zul Idzham said...

bole plak continue?haha

♥ nana i am ♥ said...

nak skip bertunang boleh? T__T

bella luna said...

pelamin dia cantik!!wink2.. nape to be continue.. haish.. hehhee

Zul Idzham said...

rajin betul siap tgkap gmbar2 lauk.hahaha

fatin natasha :) said...

biase lah , i memang rajin. hehe

man said...

ikut keinginan masing2...bertunang pun ada kebaikannya.

fatin natasha :) said...

btol :)

combi said...

nice =)

bella luna said...

yup2 kalo bella pon nak tunang dulu t dapat something sllnya dapat gelang la.. ahak.. tp bella segan la nak buat pelamin masa tunang malu :p....bella hias bilik je kot..

fatin natasha :) said...

combi : thnak youu :)

bella : haha tu la, bestkan kalau dpt tunang dulu, boleh dpt cincin. hee :D oh klu sha maybe nk buat pelamin kot. *angan2 tinggi. haha